Hoe berekend een verhuisbedrijf de verhuiskosten?

Verhuiskosten zijn voor elke verhuizing anders, maar met behulp van dit artikel kunt u een goed inzicht krijgen over hoe een verhuisbedrijf zijn kosten berekend. Aan de hand daarvan kunt u weer kijken waar u kosten kunt gaan besparen.

Verhuisbedrijven kijken bij het berekenen van de verhuiskosten naar de volgende onderdelen van uw verhuizing:

 • De kosten voor de verhuiswagen
 • De kosten van de verhuizers
 • De kosten per kilometer
 • Montage werk ja/nee
 • Inpakwerk ja/nee
 • Benodigde verhuis materialen
 • Parkeervergunning nodig
 • Verhuislift nodig

De kosten van de verhuiswagen

Een verhuisbedrijf kijkt als eerste wat voor een verhuiswagen er nodig is voor uw verhuizing. Verhuiswagens zijn er tussen de 20m3 en de 60m3.
Een 20m3 verhuiswagen kan meestal prima worden gebruikt voor twee- tot 3 kamer appartementen. Voor een eengezinswoning moet meestal een grotere verhuiswagen met meer laadruimte worden gebruikt.
Bij zeer grote vrijstaande woningen kan het zelfs voorkomen dat er meerdere verhuiswagens ingezet moeten worden.

De kosten van de verhuizers

Afhankelijk van de grootte van de verhuizing word er bepaald hoeveel verhuizers er nodig zijn om de klus te klaren. Een verhuisbedrijf zal altijd proberen om een zo’n efficiënt mogelijk aantal verhuizers op de klus te zetten om de verhuizing zo snel en zo goed als mogelijk gedaan te krijgen.
Te veel verhuizers lopen elkaar in de weg en te weinig verhuizers, houd ontzettend op.
Bij het berekenen van het aantal verhuizers word o/a gekeken naar:

 • Verhuislift nodig ja/nee
 • inpakwerk ja/nee
 • Montage werk ja/nee
 • Laden en lossen op 1 dag  ja/nee
 • Loopafstand
 • Het aantal m3

De kosten per kilometer

Voor het vervoer met de verhuiswagen berekenen de meeste verhuisbedrijven kosten. Deze kosten variëren tussen de €0,50 en de €1,00 per gereden kilometer vanaf de standplaats van het verhuisbedrijf totdat ze weer terug zijn op de standplaats. De meeste verhuisbedrijven hanteren een gratis aantal kilometers variërend tussen de 20 en 100 kilometer.
Gaat u verhuizen naar het buitenland? Dan kan het goed zijn dat in het land van bestemming of in landen waar de verhuiswagen doorheen moet, tol word geheven. Deze kosten zal het verhuisbedrijf meenemen in de kilometer prijs.

Montage werk

Bij de meeste verhuizingen moeten er meubels gedemonteerd worden. Denk u aan bedden en kasten die niet door het trappen gat of door de deur kunnen of gewoon te zwaar of instabiel zijn om zo te tillen.
U kunt er voor kiezen deze werkzaamheden zelf uit te voeren of door het verhuisbedrijf. Een verhuisbedrijf zal een inschatting maken over de tijd die zij hier mee bezig zijn en dit bij de verhuisprijs optellen.
Let wel: De meeste verhuizers hebben zeer veel ervaring met het de- monteren van meubels en zullen dit in de meeste gevallen veel sneller kunnen uitvoeren dan u zelf.

Inpak werkzaamheden

Indien u de inpak werkzaamheden deels of in zijn geheel wilt uitbesteden aan de verhuizers zal het verhuisbedrijf  een berekening gaan maken over de tijd die zij hier aan kwijt zijn en het aantal verhuis materialen dat zij hier voor nodig hebben.

Verhuis materialen

Een verhuisbedrijf zal bij zijn berekening ook rekening houden met het aantal verhuis materialen dat hij voor de verhuizing nodig heeft. Denk hier bij aan:

 • Verhuisdozen
 • Garderobeboxen
 • Noppenfolie
 • Tape
 • Inpakpapier
 • Verhuisdekens
 • Matras en meubel hoezen
 • verhuisdekens

Door uw spullen zelf in te pakken en te verpakken kunt u uw zelf dus een hoop geld besparen.

Parkeervergunning

Als de verhuiswagen bij u voor de deur kan parkeren dan gaat het laden en het lossen veel sneller en kan er dus een hoop geld worden bespaard. In een hoop gevallen en voornamelijk in de grote steden moet er dan een parkeer vergunning worden aangevraagd. Voor deze parkeer vergunning bent u zelf verantwoordelijk al zullen veel verhuisbedrijven u de moeite besparen en deze voor u aanvragen. De kosten voor een parkeervergunning lopen uiteen van €20 tot c/a €80 afhankelijk van de gemeente.  U hoeft niet altijd een parkeervergunning te regelen in veel gevallen kunt u zelf plaats vrijmaken voor de verhuiswagen. Hierover heb al een eerder artikel geschreven: Het parkeren van de verhuiswagen

Verhuislift nodig

Woont u in een flat of appartement? Dan is het vaak noodzakelijk om een verhuislift in te schakelen.
Kleinere verhuizingen kunnen vaak nog met de binnenlift maar vaak is de inzet van een verhuislift al snel rendabel omdat de verhuizing dan veel sneller verloopt.
Ook kan een verhuislift noodzakelijk zijn indien er bijvoorbeeld kasten verhuist moeten worden die niet door het trapgat kunnen maar bijvoorbeeld wel door het raam of via het balkon naar buiten kunnen.
Een verhuisbedrijf berekend meestal een vaste prijs voor de inzet van een verhuislift. Gaat u uw eigen verhuizing uitvoeren, maar heeft u toch een verhuislift nodig? Dan word de lift meestal op uurbasis berekend.

Besparen op uw verhuizing

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er nogal wat verschillende kosten die een verhuisbedrijf maakt en doorberekend. Echter als u uw verhuizing aanbied bij verschillende verhuisbedrijven, dan zult u zien dat ieder verhuisbedrijf zijn kosten anders berekend en er een prijs verschil in kan zitten van soms wel 40%
Daarom is het altijd goed om meerdere offertes aan te vragen en deze te vergelijken.

Vraag nu meerdere offertes aan

U kunt via deze website gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verhuisbedrijven uit uw eigen regio. Van de meer dan 175 verhuisbedrijven die bij ons aangesloten zijn, ontvangt u van maximaal 6 verschillende verhuisbedrijven uit uw eigen regio een offerte. Op deze manier bent u er zeker van dat u niets te veel betaald voor uw verhuizing.